Tiedostomuoto

Kuvia voidaan tallentaa eri ohjelmissa erilaisissa tiedostomuodoissa. Kukin ohjelma tukee vain tiettyjä siihen määritettyjä tiedostomuotoja.

Digikameroissa kuvan tallennukseen käytetään yleensä JPG-muotoa. Varsinkin järjestelmäkameroissa on mahdollista käyttää myös käsittelemätöntä RAW-muotoa. Kolmantena vaihtoehtona saattaa olla TIF-kuva, mutta sen tiedostokoko on suuri.

JPG-muotoa käytettäessä muistikortille mahtuu enemmän kuvia, mutta RAW-kuvat sisältävät enemmän sävyjä, joten kuvan säätäminen onnistuu monipuolisemmin. Tosin RAW-kuvien käsittelyssä kuluu myös enemmän aikaa ja niiden tiedostokoko on suurempi. Käsitelty RAW-kuva tallennnetaan yleensä JPG-muotoon.

Sekä JPG- että TIF-kuvat ovat käsiteltyjä kameran ohjelmiston mukaisesti. Käsittely sisältää muun muassa valkotasapainoasetuksen, kontrastin, kylläisyyden ja gamman säädöt.

JPG (JPEG)

JPG (Joint Photographic Experts Group) on bittikarttakuva, jossa pakkausmenetelmä hävittää osan kuvainformaatiosta. Kuvan hyvin pienet yksityiskohdat siis tasoittuvat ympäröiviin sävyihin. Pakkaussuhde on valittavissa ja suurempi arvo aiheuttaa suuremman tietomäärän hävikin kuin pienempi arvo. JPG:tä käytetään yleisesti valokuvissa ja Internetissä. Tiedostokoko on varsin pieni.

Koska JPG:n pakkaussuhteen voi valita, käytä kohteisiin sopivia pakkauksia. Esimerkiksi jos kuvan laadun ei tarvitse olla erittäin hyvä, riittää pakkaus arvolla 5–7. Hyviin kuviin riittää arvot 8–10. Arvoja 11–12 ei oikeastaan tarvitse käyttää, sillä kuvasta ei löydä juurikaan mitään eroa hieman pienemmällä arvolla pakattuihin verrattuna – ja tiedostokoosta tulee suurella arvolla todella iso.

Kamerassa JPG:n pakkaussuhteet heikommasta parempaan ilmoitetaan sanoilla perus (basic), normaali (normal) ja hieno (fine).

RAW

RAW on järjestelmä- ja joissakin pokkarikameroissa oleva kuvamuoto, jossa kamera ei ole muuttanut kuvan sävyinformaatiota lainkaan ja sävymäärä on tavallista kuvaa suurempi. Tästä kuvamuodosta on hyötyä osaavalle kuvaajalle, koska hän voi itse säätää kuvan sävyjä kameran automatiikan sijaan. Jokaisella kameravalmistajalla on oma muotonsa, joka saattaa vaihdella kameratyypeittäinkin, ja tiedoston tarkennin vaihtelee myös.

RAW-tiedoston koko on melko suuri. Tiedostojen pakkaussuhteet vaihtelevat hieman valmistajittain, mutta pakkaus on aina häviötön. Esimerkiksi eräässä kamerassa JPG-kuvan koko on megatavu ja RAW-kuvan tiedostokoko on viisi megatavua, ja toisessa kamerassa JPG-kuvan koko on 10 megatavua ja RAW-kuvan koko 50 megatavua.

Yleensä RAW-kuvan sävyjen määrä on 12 tai 14 bittiä, kun JPG- ja TIF-kuvilla se on 8 bittiä. Suuremmalla sävymäärällä kuvan muokkaaminen on tehokkaampaa ja lopputulos on usein parempi. Kun kuva on muokattu, se voidaan muuttaa yleiseen 8-bittiseen tiedostomuotoon.

RAW-kuvaa voidaan säätää esimerkiksi Photoshopin, Photoshop Elementsin ja Lightroomin Adobe Camera RAW -ohjelmalla. Kukin Adobe Camera RAW -versio tukee vain tiettyjä kameroita. Kukin Photoshop ja Lightroom käyttää vain tiettyjä Camera RAW -versioita. Jos käytössäsi on uudempi kamera kuin mitä Camera RAW -ohjelmasi tukee, on kuvankäsittelyohjelma päivitettävä uudempaan versioon.

Voit tutkia kamerasi yhteensopivuuden RAW-tuki-linkistä. Tarkista käytössäsi olevan Camera RAW -ohjelman versio ja tutki listasta, mikä Camera RAW -versio tai Lightroom-versio kamerallesi pitää vähintään olla.

RAW-kuvan säätäminen Camera RAW -ohjelmalla.