Pikselimäärä

Kukin kameramalli pystyy tuottamaan tietyn pikselimäärän kuvia. Useissa kameroissa pikselimääräksi pystyy valitsemaan käyttöön myös pienemmän pikselimäärän, mutta sitä ei kannata valita, jotta ei menetä kuvan yksityiskohtia ja käytettävyyttä eri kohteissa.

Pikselien määrää mitataan megapikseleinä (1 megapikseli on 1 000 000 pikseliä). Nykyisissä järjestelmäkameroissa pikselimäärät ovat tyypillisesti 20-61 megapikseliä. Pokkareissa 12-24 megapikseliä.

Kuvan pikselimäärä ratkaisee kuinka paljon yksityiskohtia kuvaan mahtuu ja kuinka suuria tarkkoja suurennoksia voidaan kuvasta tehdä. Mitä enemmän kuvassa on pikseleitä, sitä tarkempi se on, ja sitä suurempia kuvia voidaan tulostaa tarkkoina. Suuri pikselimäärä mahdollistaa myös kuvan suuremman rajaamisen, ja silti kuvaan jää vielä riittävästi pikseleitä ilman, että kuva pikselöityisi (muuttuisi epätarkaksi).

Jos kuva aiotaan tulostaa tyypillisessä valokuvakoossa (10x13 tai 10x15 cm), tarvitaan 2 megapikseliä. A4-kokoon tarvitaan 9 megapikseliä ja A3-kokoon 17 megapikseliä. Jos kuvassa on enemmän pikseleitä, kuvaa voidaan rajata enemmän tarkkuuden silti riittäessä.
12 megapikselin kameralla otettu kuva.


36 megapikselin kameralla otettu kuva.

Kumpikin yllä oleva kuva näyttää samanlaiselta tässä esitetyssä koossa. 36 megapikselin kuva voidaan tulostaa 62x41 cm koossa ja 12 megapikselin kuva 36x24 cm koossa.

12 megapikselin kameralla otettu kuva, joka on rajattu.


36 megapikselin kameralla otettu kuva, joka on rajattu.

Kumpikin yllä oleva kuva näyttää samanlaiselta tässä esitetyssä koossa. 36 megapikselin kuva voidaan tulostaa 36x24 cm koossa ja 12 megapikselin kuva 21x14 cm koossa.

12 megapikselin kameralla otettu kuva, joka on rajattu. Tämän enempää tätä kuvaa ei voida suurentaa.


36 megapikselin kameralla otettu kuva, joka on rajattu. Tämän enempää tätä kuvaa ei voida suurentaa.

Kummankin kuvan rajausvara on tullut vastaan. Mitä enemmän pikseleitä on alkuperäisessä kuvassa, sitä enemmän siitä löytyy yksityiskohtia. 36 megapikselin kuva voidaan tulostaa 4,2x2,8 cm koossa ja 12 megapikselin kuva 2,5x1,7 cm koossa.